top of page

Hoe zorg je ervoor dat je kind goed blijft slapen tijdens de Corona crisis? (tips & adviezen)


Het Coronavirus heeft de wereld in zijn greep. We beleven spannende tijden die ook wel een beetje surrealistisch aanvoelen. Winkels zijn gesloten, evenementen worden afgelast en een knuffel of omhelzing kan alleen op minimaal 1,5 meter afstand. En als drukke ouder kan het je niet zijn ontgaan dat ook de scholen dicht zijn. Jouw kind zit dus thuis. Dit heeft niet alleen invloed op jouw dagindeling, maar ook op de basisstructuur van jouw kind. Zo kan het zomaar zijn dat jouw kind, en indirect jij dus ook, te maken krijgt met slaapproblemen. We horen je denken; “dat kan er ook nog wel bij”.


Nét nu je dacht dat het zo goed ging, verandert je kind in een schreeuwend en huilend wezen dat alles aangrijpt om het bedritueel uit te kunnen stellen. Als je na een uur boven komt, ligt je kindje nog steeds de sterretjes op het plafond te tellen waarna het onrustig in slaap valt. Resultaat? Een kindje dat moe wakker wordt en niet écht gezellig is aan de ontbijttafel. Een logische ontwikkeling in deze tijden, want de Corona crisis brengt zeker in deze tijdens veel onzekerheid en angst met zich mee, ook voor kinderen. Overdag zijn ze druk met andere zaken waardoor ze hun gedachten niet “leeg” kunnen maken. Een verstoorde nachtrust én slaapproblemen zijn het gevolg.


Hoe dat je dat voorkomt? We leggen het je uit.


We geven je praktische tips die ervoor kunnen zorgen dat je kind goed blijft slapen tijdens de Corona crisis:


1. Start met goede dagindeling; Lees hierover ook onze blog


2. Creëer een ontspannen bedritueel; Lees hierover ook onze blog


3. Las een vragenkwartiertje in;


Ga overdag met je kind in gesprek

Pas de informatie die je geeft aan op de leeftijd van het kind. Voor de wat oudere kinderen leg je uit dat vanuit de overheid de scholen zijn gesloten zodat het virus zich minder snel verspreidt en kinderen andere (kwetsbare) mensen niet besmetten.


Kinderen kunnen angst en paniek snel overnemen. Dus probeer in het bijzijn van je kind niet al te ongerust over te komen en maak het vooral niet te spannend.


Als praten lastig is, kun je jouw kindje ook een tekening laten maken of een verhaaltje laten schrijven over wat jouw kindje het spannendst vindt tijdens deze Corona crisis.


Sta open voor gevoelens:

Vertel je kind niet: " het is nergens voor nodig om bang te zijn.” Wat je beter kunt vertellen is: "Ik merk dat je het spannend vindt. Zullen we met z'n tweetjes proberen om wat meer informatie op te zoeken over het Corona virus? Welke dingen wil jij graag weten?”


Stel je kindje gerust en neem spanningen zoveel mogelijk weg als dat nodig is. Grote mensen nieuws is voor jouw kindje nou eenmaal geen gesneden koek en vaak niet zo eenvoudig te begrijpen. Ze weten nog niet zo goed welk effect de Corona crisis heeft op hun eigen leventje.


Maak dagelijks 15 minuten vrij voor het beantwoorden van vragen. Natuurlijk zolang dat noodzakelijk is. De rest van de dag doe je andere dingen zodat er ook voldoende afleiding is. Vermijd het kijken of luisteren naar het nieuws zoveel mogelijk.

Dus wat moet je doen? Zorgen dat jouw kindje overdag zijn of haar gedachten leeg kan maken. Het slaapt zoveel rustiger en beter als je nergens over hoeft te malen. Ga jezelf maar na.

Wil je meer informatie over slaapproblemen bij kinderen, download ons gratis e-book ‘De meest gestelde vragen over slaapproblemen bij kinderen’. Of wil je liever direct toegang om het slaapprobleem van je kind aan te pakken? Start dan meteen met ons online kinderslaap programma 'In 3 weken en in 3 stappen het slaapprobleem van je kind verbeteren'.

Liefs

Penny & Kethianna56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page