Het belang van een goede dagindeling tijdens de Corona crisis.

Als ouder weet je hoe belangrijk structuur is voor jouw kind. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan tijdens de Corona crisis? Nu het dagelijkse leven flink overhoop ligt, moeten we onze dag voorzien van een andere indeling. Creatief als je bent lukt dat zo goed en zo kwaad als het kan, maar werkt het ook voor jouw kind?
Van een vast dagritme is namelijk nauwelijks meer sprake, laat staan van voorspelbaarheid. En laat dat nou nét belangrijk zijn voor jouw kindje om zich veilig en rustig te kunnen voelen. Niet alleen gedurende de dag, maar zeker ook tijdens het bedritueel en de dagafsluiting. Rust en regelmaat zijn immers de belangrijkste ingrediënten om een goede nachtrust te kunnen creëren.
En nee, dat valt niet altijd mee. Zeker niet nu we vrijwel elke minuut van de dag worden geconfronteerd met veranderingen, aanpassingen en restricties die de Corona crisis met zich meeneemt. Een handige dagindeling is dus een must. Zeker nu je kinderen 24/7 thuis zijn en de structuur in geen velden of wegen te bekennen is. Maar hoe pak je dat aan?
Thuisblijvende kinderen tijdens de Corona crisis? Tips voor een praktische dagindeling
We kunnen er niet meer om heen. Adviezen moeten worden opgevolgd, en dat geldt ook voor het thuis houden van je kinderen. De scholen zijn immers gesloten en als ouders werken jullie waarschijnlijk thuis. Natuurlijk zijn jouw kinderen de allerliefste, maar een flinke periode in thuis quarantaine kan ze plotsklaps veranderen in kleine draakjes. Hoe houd je de sfeer dan wel optimaal? Met een goede dagindeling.
Ritme en structuur zijn de basis. Uiteraard een klein beetje afhankelijk van hoe oud je kind is maar van duidelijke regels worden we allemaal beter. Kijk maar naar de dagindeling op school. Kinderen weten precies wat ze gaan doen en op welk moment. Je mag dus best een klein beetje de “copycat” uithangen om deze methode ook thuis toe te kunnen passen.
Dagindeling om thuis te gebruiken
Maak het samen met je kind. Pas ‘m gerust aan op de leeftijd van kinderen, de hoeveelheid schoolwerk die ze vanuit school gaan krijgen én je eigen ritme.Bespreek je dagindeling samen met je kind(eren). Bespreek dit iedere dag, zolang het nodig is. Hang ‘m op de deur, gebruik de klok of een eierwekker als je kind nog geen klok kan kijken.
Wil je meer uitgebreide informatie over slaapproblemen bij kinderen, download ons gratis e-book. Of wil je liever direct toegang om het slaapprobleem van je kind aan te pakken? Start dan meteen met ons online kinderslaap programma 'In 3 weken en in 3 stappen het slaapprobleem van je kind verbeteren' Liefs Penny & Kethianna