top of page

Hoe zorg je voor een ontspannen bedritueel? 6 tips

Als ouder ben je natuurlijk geen robot. Zo nu en dan een verandering is dus ook helemaal niet erg. Maar, verlies de structuur daarbij niet uit het oog. Zorg er dus voor dat elke dag van de week zo’n beetje dezelfde indeling en invulling heeft.


En is jouw kind extra gevoelig voor veranderingen? Dan is het aan te raden om de structuur ook in het weekend door te voeren. Want het gegeven blijft: rust, regelmaat én voorspelbaarheid zorgen juist voor een ontspannen bedritueel. Niet alleen fijn voor jouw kind, maar zeker ook voor jouw gemoedsrust als ouder.


Het creëren van een veilig gevoel zorgt voor vertrouwen. Zowel in zichzelf als in de omgeving van het kind. Al deze factoren zorgen er samen voor dat jouw kind rustig doorslaapt gedurende de nacht. En als je kind lekker slaapt, doe jij dat natuurlijk ook.

6 tips: zo maak je het bedritueel ontspannen en leuk

1. Maak het bedritueel zo leuk mogelijk

Bij een bedritueel horen verschillende taken; het tanden poetsen, eventueel bad of douche en natuurlijk nog een boekje zijn de taken die elke dag in het ritueel aan bod komen Dit kan voor veel strijd zorgen. Gelukkig kan het ook op een leuke manier.

Een beetje inspiratie of tips nodig?


Kijk op onze You Tube kanaal

https://www.youtube.com/channel/UC6pWWTE9pTmBnHKvAHurs-Q?view_as=subscriber

of op onze Pinterest pagina

https://nl.pinterest.com/chillkidzz/ 2. Laat iedereen zoveel mogelijk hetzelfde bedritueel aanhouden

Omdat je je kind een nieuw slaapgewoonte gaat aanleren. Adviseren wij dat iedereen, ouders, grootouders, babysitters het ,bedritueel van begin tot het eind kennen, zodat iedereen hetzelfde standpunt inneemt in al die verschillende situaties waar je kind in komt. Alleen zo voorkom je dat je kind verward raakt.

3. Maak het bedritueel niet langer dan 30 minuten

Zorg ervoor dat het bedritueel niet langer dan 30 minuten duurt. Als het langer duurt dan kan het zijn dat je kind het bedritueel niet meer associeert met slapen en dat hij denkt dat er ruimte is om te spelen.

4. Kondig het bedritueel tijdig aan

Niets is zo vervelend om, als je lekker bezig ben met knutselen of puzzelen, te moeten stoppen om naar bed te gaan. Voorkom die frustratie bij je kind door op tijd aan te kondigen dat het bijna tijd is om te gaan slapen.

5. Geef je kind een keuze Het is fijn voor kinderen om hier en daar de regie te krijgen. Door kinderen jong mee te nemen in kleine beslissingen leren we ze nadenken en voorkom je veel strijd en gedoe.

6. De bedritueel checklist. Check!

Alle onderdelen die je kind doorloopt tijdens het bedritueel, kun je visueel maken. Doordat het plaatjes zijn kunnen ze het zelf bekijken en begrijpen. De checklist geeft ondersteuning tijdens het bedritueel en zorgt voor minder treuzelen en spanning.

Oh ja! Een checklist kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Met een Checkpad versoepel je het uitvoeren van de dagelijkse handelingen en bevorder je de zelfstandigheid van je kind. Het is een fysieke checklist waarop taakjes afgevinkt kunnen worden. Leuk!

Wil je meer informatie over slaapproblemen bij kinderen, download ons gratis e-book ‘De meest gestelde vragen over slaapproblemen bij kinderen’. Of wil je liever direct toegang om het slaapprobleem van je kind aan te pakken? Start dan meteen met ons online kinderslaap programma 'In 3 weken en in 3 stappen het slaapprobleem van je kind verbeteren'. Liefs


Penny & Kethianna
48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page